De var ett tag sedan jag var inne och uppdaterade min hemsida, men nu är det dags med tanke på det förslag som ligger från Skatteverkets, att avveckla skattekontoret i Hudiksvall förutom serviceenheten. jag kan inte stillatigande acceptera att staten avlövar inte bara vår kommun utan även andra landsbygdskommuner på statliga jobb. Jag har därför skrivit ett öppet brev till generaldirektören för skatteverket, där jag avslutningsvis ställer ett antal frågor som jag vill ha svar på.
Öppet brev till Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson
angående planerna på att avveckla Hudiksvallskontoret.
Hudiksvalls kommun och den omkringliggande regionen har under de senaste tre åren tappat mer än 1500 arbetstillfällen. Arbetstillfällen som till stora delar gått förlorade på grund av strukturförändringar. Hudiksvalls kommun har under många år och med stor målmedvetenhet arbetat för att medverka till en breddning av näringslivsstrukturen och arbetsmarknaden. I det arbetet spelar inte minst utvecklingen av tjänste- och servicesektorn en viktig roll. Vi behöver alltså fler arbetstillfällen av den karaktären som skattemyndigheten tillhandahåller, inte färre för att få större bredd på arbetsmarknaden i kommunen och regionen, något som är en viktig förutsättning för att locka hit nyckelpersoner till näringslivet och det offentliga. Att medflyttande kan erbjudas arbete är många gånger en förutsättning för att just få dessa personer att flytta hit med sina familjer, i så kallade tandemrekryteringar. Här spelar inte minst den statliga närvaron och jobben en viktig roll.
Skatteverkets signaler att man ska satsa på orter med hög tillväxt och många företag är förödande för en kommun som med alla tillgängliga krafter arbetar för att vända på samhällsutvecklingen, bli attraktiva, få företag och människor att flytta hit.
Signalen ni sänder betyder att ni som statlig myndighet gjort bedömningen att Hudiksvall med närliggande region inte har dessa möjligheter vilket inte motiverar en statlig närvaro. Ni motiverar vidare att Skatteverket får minskade anslag och sämre möjligheter till nyrekrytering av personal. I mina ögon är det en svag och bristfällig argumentation i ett förslag som är svagt underbyggt och rimmar dåligt med det uppdrag som skatteverket har enligt det brev som regionskattechefen i Region Mitt tillskrivit Hudiksvalls kommun. Där det bl.a står,
– I inriktningen framgår även att vi i vår utveckling alltid ska ha en helhetssyn och beakta olika perspektiv som till exempel behov av geografisk spridning och regionalpolitiska hänsyn.
En vägledning som ska ligga tillgrund för Skatteverkets beslut kring vart verksamheten ska vara lokaliserad.
Hudiksvall har i likhet med många större städer ett väl utbyggt fibernät, med utmärkt tillgång gällande höghastighets internet. Med dagens teknik så kan statliga myndigheter med fördel sköta sina handläggning och administrativa verksamhet även från landsbygdsstäder som Hudiksvall. När den senaste strukturförändringen gjordes för några år sedan då fyra skattekontor blev ett i Hälsingland, var inriktningen att verksamheten skulle utvecklas med fler arbetstillfällen som följd.
När förslaget nu kom om att avveckla verksamheten i Hudiksvall förutom servicekontoret så går det tvärtemot tidigare inriktning och får allvarliga konsekvenser för kommunen.
Utifrån ovanstående har vi ett antal frågor till dig som generaldirektör för Skatteverket.
– På vilket sätt har ni tagit ert regionalpolitiska ansvar med att verka för geografisk spridning utanför de större städerna med tanke på de lagda förslagen?
– På vilket sätt har ni tagit hänsyn till de signaler som kommer från regeringens håll om att fler statliga jobb skall utlokaliseras?
– På vilka grunder har ni dömt ut mindre orters utvecklingsmöjligheter mot bakgrund av de argument ni hänvisar till i ert förslag?
– Vilket ansvar tar ni som statlig myndighet för att erbjuda välutbildade unga människor arbete utanför de större städerna, utifrån ett regionalpolitiskt perspektiv?
Mikael Löthstam (s) Kommunstyrelsens ordförande Hudiksvall