Tillsammans med Vänstern har vi lagt fram oppositionens förslag till ekonomiska ramar för de kommande fyra åren, det vi särskilt lyfter fram är satsningar på barn och unga. Vi vill med våra förslag ge bra förutsättningar för barn och unga att klara sin utbildning, en bra fritid och förutsättningar för att kunna få ett arbete eller gå vidare till högre studier. Den satsning vi gör är långsiktig och ett steg i att fördelningsmässigt motverka den tudelning i samhället som den nuvarande regeringen med moderaterna i spetsen står för, en politik som leder till ökande klyftor i samhället och en allt större andel av befolkningen lever under knapphetens tuffa villkor. Den röda tråden i vårt budget är att förstärka barn och ungas förutsättningar till en bra start i livet. Satsningar på arbetsmarknadsåtgärder för att få människor i arbete och att via kompetensutveckling möta den efterfrågan på arbetskraft som finns i kommun och näringsliv här kommer även vår stasning på landsbygdsutveckling in och att det finns markområden för företag som vill etablera sig i kommunen. Kort och gott det gör skillnad på vilket parti man lägger sin röst. I följande punkter redovisar jag ett antal av våra förslag och den strategi vi har för att möta de behov som finns i vår kommun.
Barnfattigdomen
En av de viktigaste frågorna för oss Socialdemokrater och Vänsterpartister är att motverka den ökade barnfattigdomen. Vi ser detta som ett av våra främsta politiska problem att komma tillrätta med. Den politik som Alliansen i regering och riksdag för, vilket i sin förlängning verkställs av den borgerliga majoriteten och miljöpartiet i kommunen, förstärker problemen med barnfattigdom, vilket vi ser tydliga tecken på i vår kommun. Krafttag behöver därför göras för att komma tillrätta med denna orättvisa. Vi ser ett stort behov av ta ett samlat grepp kring frågorna för att komma tillrätta med problemet.
Social investeringsfond
Vi har många barn/ungdomar i vår kommun som inte klarar de mål som finns i skolan, trots att många insatser görs på kommunens skolor. Många av dessa barn möter även socialtjänstens personal i olika typer av insatser, men långt ifrån alla. Skolan är ofta den plats där man för första gången uppmärksammar de barn och ungdomar som inte mår bra eller har andra typer av problem. Syftet med vårt förslag är att genom ett förebyggande arbete bryta negativa händelseförlopp i tidigt skede och undvika genomgripande insatser i skolan samt undvika stora kostnader för framtida placeringar av barn och unga. Den största vinsten tillfaller den grupp av barn/ungdomar som får bättre uppväxtvillkor och förutsättningar att klara skolan, fritid, sysselsättning samt möjlighet att undvika långvarig arbetslöshet. Förslaget bygger på att kommunens kostnad ska minska och att mänskliga vinster görs. För att åstadkomma detta vill vi avsätta resurser i form av en social investeringsfond. Tanken med fonden är att ge möjligheter till att olika arbetsmetoder utarbetas gemensamt med ett nämndövergripande perspektiv. Insatser som genomförs ska vara evidensbaserade och vila på vetenskaplig grund. Medel kan sökas efter utarbetade riktlinjer och erhållas efter beslut i kommunstyrelsen.
”Ungdomar i arbete”
Ungdomsarbetslösheten i Hudiksvalls kommun är oacceptabel och insatser behöver göras. Det finns runt om i landet ett antal kommuner som har lyckade exempel på sätt att arbeta med unga arbetslösa. Exempel på detta återfinns t.ex. i Nynäshamn, Västerås, Umeå, Malmö. Även i vår kommun har ett förslag tagits fram. Innan kommunen tar beslut i frågan är det klokt att inhämta kunskap från andra kommuner om deras upplägg. Vi anser det därför viktigt att avsätta medel för att snabbt kunna komma igång med att sätta ungdomar i arbete. Vi avsätter 4 miljoner kr årligen under mandatperioden för att få ”ungdomar i arbete” i åldern 18-24 år. Omprioriteringar inom budget kan behöva göras för att öka anslagen till satsningen ”Ungdomar i arbete”. Exempelvis omfördelning av försörjningsstöd som kan förstärka resurserna till satsningen ”Ungdomar i arbete”.
Komptensutveckling
Som ett led i vår satsning på att möta behoven på arbetsmarknaden så vill vi att Kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsätta en utredning som skall ge svar på hur kommunen lokalt på bästa sätt i samarbete med det lokala näringslivet, arbetsförmedlingen, högskolan, YTH, utbildningsföretag och vårt lärcentra ska kunna överbrygga och dämpa effekterna av de utmaningar som vi står inför på arbetsmarknaden.
Sociala företag
En del i vår strategi för olika arbetsmarknadssatsningar är de sociala företagen ytterliggare en länkFör dem som av olika anledningar har svårt att ta plats på den ordinarie arbetsmarknaden så betyder och fyller de sociala företagen står betydelse och tar ett stort ansvar för personer som på ett eller annat sätt har nedsatt arbetsförmåga. Den modell som de sociala företagen i Hudiksvall arbetar med tillsammans med berörda myndigheter är känd över hela landet under begreppet Hudiksvallsmodellen. Trots det så behöver dessa företag stöd med insatser inom olika områden såsom utbildningar, med tanke på den målgrupp man arbetar med. Vi lägger därför in, som en riktad åtgärd i vårt budgetförslag, 600.000 kr årligen den kommande budgetperioden för att stötta de sociala företagen.
Landsbygdsutveckling
Tiden efter skiftet av majoritet i kommunen har till stor del präglats av satsningar i centralorten Hudiksvall och i stora delar av kommunen i övrigt har utvecklingen negligerats. Satsningar av olika slag i landsbygden genom t.ex. byalag behöver ofta en medfinansiering för att kunna genomföra satsningar som är utvecklande för byn och bygden. Från oppositionens sida görs en riktad satsning genom att avsätta resurser till del av en tjänst som ska syssla med landsbygdsutveckling samt medel för att kunna stödja olika projekt på landsbygden. Vår utgångspunkt är att kommunens invånare inte ska ha mer än 20 minuters resväg till någon typ av kommunal service. För att detta ska kunna uppnås behöver det upprättas ett kommunalt program för hela kommunens utveckling. Vi avsätter därför 1 miljon kr årligen till utvecklingsmedel för byalag eller motsvarande och 600.000 kronor till inrättandet av en kombinationstjänst som ska arbeta med utvecklingsfrågor och demokratifrågor.
Framtagande av markområden för näringslivets utveckling
Näringslivets möjligheter till etablering och utveckling är beroende av att kommunen har områden som är planlagda och en infrastruktur som är klar. Med tanke på att Hudiksvall är ett ”hett” område att etablera sig i från ett flertal olika intressenter så är det uppenbart att markområden för ändamålet måste tas fram både ur ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv.